Gembira itu kita yang cipta. Bergembiralah!

Tuesday, December 15, 2015

Petua berhentikan botol susu dari anak

Masa kitorang pergi short vacay ke Penang bulan lepas, dhuha kena cirit birit yang teruk sangat sepanjang hidup dia. Mana tak nya, dalam kereta dia tidur pastu terkentut terus tercirit cair sampai tembus car seat dia. Kami naik biru muka tahan bau keciritan dia walaupun dah buka tingkap kereta. 

Lepas check in kami terus pegi klinik kanak2 untuk further check up. Rupa-rupanya dia kena virus infection dan kemungkinan besar dari botol susu dia yang dah lebih dari tempoh penggunaannya. Ya, memang kami salah. Dari sehari ke sehari nak pegi beli tak terbeli. Maafkan ibu ya dhuha. 

Doctor kata antara tanda2 yang obvious gila adalah: 
- anak pasif 
- selera makan kurang 
- infection di telinga atau dalam telinga berdarah atau berbiji air kuman
- di luar kawasan lubang hidung berbiji air kuman dan mungkin berdarah 
- demam 
- cirit birit teruk 

Doctor suggest kepada kami since sakit ni tak perlukan ubat sebab akan heal sendiri tapi kita boleh bantu anak dengan: 
- berhenti bagi makan dan minum susu selama 24 jam kecuali bubur kosong dan air masak sahaja
- bagi anak minum air 100plus untuk elak dia dehydrated 

Disebabkan dhuha dah dua tahun 5 bulan, doctor dah sarankan suruh stop susu formula dan consistently take solid foods. Kalau nak minum susu pun boleh dalam 20oz je sehari itu pun kena via cup bukan bottle. 

Cara-cara nak wean off botol susu seperti yang doctor suggest; 
- bagi anak makan on schedule yakni bagi perut dia kenyang sebelum dia request susu atau jgn bagi susu dulu sebelum dia makan solid foods. 
- sediakan hidangan yang khasiatnya balance dan attractive mcm roti sandwich bentuk bear ke dan macam2 lagi lah korang kan kreatif 
- replace susu ngan tenusu lain mcm yogurt, cheese dan seangkatan dengannya
- compliment anak walaupun dia makan portion sikit je tapi nak bagi semangat hadiahkan dengan small thing macam sepit rambut ke, bawa pegi playground ke, ataupun hanya dengan main basikal sama2 depan rumah
- kalau hantar anak ke taska atau pengasuh, pesan kat pengasuh yang kita tengah nak reduce intake susu anak dan mintak tolong dia distract anak dari mintak susu mcm kate susu botol susu takda kene minum cawan ataupun paling tak boleh elak jugak bagi susu tapi kurangkan scoop nya dan lebihkan air
- orang sekeliling mesti kena clear dan supportive dengan misi kita nak stop susu formula dan wean off bottle dari anak 
- parents sendiri kena nekad jangan kesian kat anak sebab itu kunci paling penting! 

Okey itu sahaja setakat ni. Mohon bermanfaat untuk anak sy seterusnya dan kepada anak anda juga. Hihi. 

Friday, December 4, 2015

Daryn tolak botol susu

Ini masalah besar untuk sy tapi mungkin masalah remeh untuk orang lain. 

Masalah sy sekarang adalah daryn tak mahu botol susu. Sy dah cuba bagi Avent Natural sebab based on experience dengan dhuha dulu okey je brand ni. Sampai sekarang dhuha pakai brand ni. Dah 2 tahun setengah dah okey sesangat. Awal-awal dulu ada sekali try okey je nak jugak lah daryn minum walaupun mmg ambil masa lama gila macam nak memasak lauk tengahari lamanya. 

Konon bagi peluang kat daryn cuba take her ample time to get use ngan botol susu Avent ni tapi malangnya memang dia tolak dengan lidah dia sambil menangis meraung2 mcm baru jatuh katil. Last-last ibu yang menangis disebalik bantal sebab menyeksa anak sampai tersedu-sedu budak tu. 

Lepas bincang dengan acan, kami kasi chance daryn try botol susu NUK nipple kuning. Yaaaaaa pandainya daryn! Dia boleh tahu kami tipu dia. Dia refuse botol tu. Ibu crying again. 

Sekarang sy dah start stress sbb seminggu lagi nak start kerja dan daryn pulak tak mahu minum susu pakai botol susu. Wajarkan sy stress? Hurgggh!! 

Walid daryn dah gelabah sebab peel anak dia nombor 2 lain pulak dari yang pertama. Kami ingat cam sama je semua. Hahahaa. Kami misjudged anak-anak kami. Ye kami salah. 

Acan relaks je cakap kalau tak bole jugak dia suruh sy berhenti kerja. Mahunya tak mahu! Tapi rase bertanggungjwab pulak komitmen kerja masih memerlukan sy. Walaupun dia boleh tanggung sy tapi sy niat nak berhenti kerja dan fokus kat anak-anak bila dhuha start masuk primary school. Sy ada lebih kurang 4 tahun lagi kejar apa yang sy nak. InsyaAllah jika ekonomi keluarga kami mengizinkan. Sekarang pun ekonomi mcm hell semua benda nak naik harga! 4 tahun lagi cemane lah agaknya kan. 

Kuasa doa tu kuat, mintak tolong semua doakan semoga Allah permudahkan kesulitan kami ni. Amin. 

Wednesday, November 4, 2015

Dhuha dan Daryn

Hari ni alhamdulillah dah 29 hari sy berpantang. Macam tak percaya, kami (read: Acan dan Apeng) berjaya mengharungi proses berpantang sendiri setakat ini. Hahaha. Ketawa tona bangga sket. 

Daryn Ardhanee binti Ahmad Shahid. 

Daryn itu maknanya dalam bahasa arab adalah bunga. Ardhanee pula maknanya dalam bahasa arab suci, sifatnya. Semoga menjadi anak yang membahagiakan ye daryn. Ibu dengan walid pilih. Daryn itu ibu yang pilih dan Ardhanee tu walid yang pilih. 

Daryn tak tumpah macam dhuha dari mula lahir sampailah sekarang. Muka, saiz badan, perangai pun seakan sama. Senang je nak jaga. Menangis pun tak lah melalak cuma merengek je. Itu pun nak susu. Same macam dhuha dulu. 

Semoga anak-anak ibu dan walid jadi anak yang baik ya. Ingat jasa walid menjaga kita. Jangan lupa tu. 


Gini lah kalau berblog dengan handphone. Harap maklom. 

Dia post, kita tengoklah. Karang merajuk..